Irán – tajomná a krásna Perzia komfortnejšie

01.02.2014 04:44

iran_66

 

Persepolis

Irán – tajomná a krásna Perzia komfortnejšie

10 dní | na prelomeme oktober/november

  • garantovaný odchod!!!
  •  

IRÁN – podľa Lonely Planet jedna z najbezpečnejších krajín sveta obývaná árijcami nie arabmi ako si mnohí nesprávne myslia. Synonymum pre miernosť, kultivovanosť a kultúrnosť. Tú zosobňujú nielen nádherné parky, najfarebnejšie mešity a tradičné čajovne. Perzia je predovšetkým o skvelých, pohostinných a vzdelaných ľuďoch. Ich prirodzené ľudské správanie, dobrota a miera pohostinnosti vám úplne vyrazia dych. Prekvapujúco kultivovaný a usporiadaný svet. Svet sám pre seba s kultúrnosťou a čistotou ktorú im môžeme iba závidieť. Krajina absolútne neporovnateľná s ničím…Najkrajšie námestie sveta. Imámovo námestie má prívlastok polovica sveta alebo Naghsh-é Jahán, druhá polovica je vraj v raji. Krajina, kde búrajú domy, aby rozšírili parky. Cesta na celý život. 

P1160537Cestovanie so slovenským sprievodcom, ktorý tuto krajinu navštívil 31 krát. Fotocesty pre všetkých v skupine zvyčajne 6 – 8, maximálne 10 osôb. Hotelové ubytovanie na slušnej cestovateľskej úrovni vrátane raňajok. Presuny absolvujeme klimatizovaným mikrobusom.Perzia je predovšetkým o ľuďoch aj keď je preplnená pamiatkami a architektúrou. Cesta je cieľ a najlepšie veci sú zadarmo. Ochutnáme aj miestnu kuchyňu: kebaby, fesenjan, doogh, badenjan, abgusht, khorest – za tie si zaplatíme, ale budú stáť za to. Odpovedajúce oblečenie pre obe pohlavia je nutné rešpektovať. Nebude vás to obmedzovať, a prejavíte tým domorodcom rešpekt. Cesta na celý život…

Program:

1.-3. deň: Letecky Viedeň – Teherán s prestupom. Po prílete do Teheránu absolvujeme min. polhodinu trvajúce vybavenie vízových formalít, výmenu peňazí na miestnu menu. Následne preletíme do Shirazu. Víta nás mesto vinnej révy, ruží, slávikov a datlí. Tu sa hovorí tou najkrajšou perzštinou a podľa domácich tu žijú tie najkrajšie ženy. Úchvatné záhrady Bagh-e-Eram a Narajestan. Životom kypiace mešity Shah Cherag citadela Arg-e Karim Khan a jej okolie. Majestátne mauzóleá básnikov a nádherný bazár s tradičnou čajovňou. Nádhera interiéru a okolitého prostredia, pokoj a pohoda je neopísateľné. Tu na tomto mieste na vlastnej koži prvý krát pochopíme čo znamená slovo Perzia.03persepolisPresun mikrobusom z Shirazu do Yazdu cez Persepolis. Pamiatka UNESCO – bývalé hlavné mesto perzskej ríše. Sieň 100 stĺpov, monumentálne schodisko s nádhernými vlysmi zobrazujúcimi porobené národy prinášajúce dary. Miesto, kde sa tak neslávne zapísal do histórie Alexander Veľký. Majestátny Nagsh e Rostam – hrobky Darea I a II a Xerxa. Hrobka Kýra Velikého v Pasargádach. Práve odtiaľto pochádza výraz , ,paradise,,.

 

 

4. – 6. deň: Presun mikrobusom doYazdu. Púštne mesto s neobyčajnou atmosférou kde nás čaká ubytovanie v historickom kupeckom dome premenenom na hotel. Mesto Marca Pola. Keď tadiaľto v roku 1272 prechádzal učarovalo mu. Určíte si získa aj vás svojou pokojnou, priateľskou atmosférou ale aj posedením v tých ,,naj,, perzských čajovniach. Jedno z najdlhšie kontinuálne obývaných miest sveta. Dych vyrážajúce prastaré hlinené mesto. A priamo tu budeme spať.  Náš hotel je len par krokov od nádhernej Piatkovej mešity s najvyššími minaretmi v Iráne. Ale Yazd to nie sú len najvyššie minarety a typické ventilačné veže – bádgíri, noblesné čajovne stratené v bazáre a zoroastriánske veže mlčania ale aj typické perzské záhrady, tajomný bojový šport Zurkhaneh , ale aj tradičný miestny chlieb naan. Nenecháme si ujsť ani návštevu zoroastriánskeho chrámu Atashkade s večným ohňom, ktorý horí nepretržite viac ako 1.500 rokov. Nachádzame sa v centre najstaršieho monoteistického náboženstva sveta. Zoroastriánske veže mlčania. Povieme si o tom pár slov…02cham

Dedinka Cham s pôvodným, skvele zachovalým komplexom tajuplných veží mlčania… Pokúsime sa aj o návštevu v miestnej zoroastriánskej rodine, kde zájdeme na čaj. Toto miesto je pre turistov zatiaľ prakticky neznáme. Pomohol nám ho odhaliť náš miestny sprievodca s ktorým okruh po Yazde a okolí zvyčajne absolvujeme. Nasleduje obed v tradičnej reštaurácii a poobedňajší oddych a siesta v parku Dowlatabad. Nádhera interiéru a okolitého prostredia, pokoj a pohoda je neopísateľné. Oddych, pokoj a relax – zmrzlina a káva v najkrajšej miestnej záhrade. Podvečer strávime výstupom na majestátne dakhme t.j. veže mlčania v Yazde. Pôsobivé mohyly – pohrebisko zoroastriánov budeme obdivovať pri západe slnka. Ďalší deň ráno navštívime 3500 rokov starú dedinu Karanaqh s jedným z najstarších akvaduktov sveta a jedinečným trasúcim sa minaretom.06 kharanaqhDedinka ležiacej na bájnej Hodvábnej Ceste. Neprekonateľné scenérie naokolo – krátka príjemná prechádzka po okolí. Nenecháme si ujsť ani zoroastriánsku pútnickú svätyňu Chak-Chak stratenú vysoko v horách…

7. – 8. deň: Navštívime mesto Meybod s 2000 rokov starou hlinenou pevnosťou Narin, uvidíme holubie veže, karavanseraj a múzeum konskej pošty. Nasleduje Nain – jedna z najstarších mešít Iránu, s podzemnou modlitebnou a sústavou podzemných kanálov nazývané qanaty. Pokračujeme do Isfahánu – jedného z najkrajších miest sveta. Podvečerná prechádzka po Imámovom námestí (pamiatky UNESCO, Ali Qapu palác, mešita Šejk Lotfollah a Imámova mešita). Pri čaji, vodnej fajke a cukrovinkách sa ním budeme kochať dlhé hodiny. Niekdajšie ihrisko na pólo. Dáme si skvelú zmrzlinu, doslova posedíme, poležíme v miestnej luxusnej reštaurácii. A to všetko za skvelé ceny. Bazár s výhodným nákupom kobercov. Prajete si turkménsky vzor alebo Kašán? Paláce Hasht Behesht a Chehel Sotun. Mesto parkov s pokojnou atmosférou kde sa dá pohodlne peši dostať takmer všade. Historické oblúkovité mosty so zabudovanými čajovňami. Zóny oddychu pri rieke, nádherné niekoľko kilometrové parky a nikdy nekončiace pikniky miestnych obyvateľov. My tu zrelaxujeme tiež. Pozvanie na čaj sa neodmieta. Ľudia z celej krajiny tu kempujú celé týždne. Arménska katedrála Vank. Zistime prečo má každý Iránec ,,svojho,, Arména za kamaráta.

08 hast behest esfahan

9. – 10. deň: Cesta na letisko do Teheránu s fotozastávkou v malebnom mestečku Natanzkde uvidíme mešitu s netradičnou kupolou a minaretom z mongolskej éry a pitoreskne miestne múzeum. Tradičná dedina Abyaneh postavenej z červenej hliny. Miesto kde sa zastavil čas, obklopené  nádhernou panorámou štvortisícových  hor.  Pokračujeme do čarovného mesta – oázy Kašán. Budeme obdivovať nádherné kupecké domy, mešity a tradičnú perzskú záhradu v neďalekom Fine. Prezrieme si aj zvyšky stupňovitého chrámu – zikkuratu a osídlenia v archeologickej lokalite Tepeh Sialk. Jeho počiatky siahajú neuveriteľných 5500 rokov pr.n.l. Oddych v záhradnej reštaurácii s kanálmi s tečúcou vodou. Uvidíme ako sa destiluje ružová voda. Príchod na medzinárodné letisko v Teheráneokolo polnoci.

Plný zážitkov, nadšenia a obdivu absolvujeme skorý ranný let s návratom do Viedne 10.deň zájazdu.

 

 

V cene je zahrnutáspiatočná letenka Viedeň – Teherán vrátane letiskových poplatkov (do maximálnej výšky 400 EUR), kompletná doprava v Iráne klimatizovaným mikrobusom, ubytovanie v cestovateľských hoteloch, slovenský sprievodca ktorý túto krajinu pravidelne navštevuje, poplatok iránskej agentúre za vybavenie víz, vnútroštátny prelet.

V cene nie je zahrnutá doprava na/z letiska Viedeň, strava (cca 5 – 8 EUR/deň), iránske víza (60 EUR), vstupy do pamiatok (cca 50 EUR), cestovné poistenie.

Termín: prelom oktober / november