Južná India – Karnátaka, Kerala, Tamilnadu a Goa na 17 dní | 28.1. 2014 – 14.2. 2016

01.02.2014 04:00

Cesta do tropického raja. Gopury chrámov dotýkajúce sa oblakov, prastaré kultúry, nekonečne more paliem. Najvyššia stojacia monolitická socha na svete. Mesto a krajina ako z inej planéty – Hampi. Najväčší funkčný náboženský chrám na svete. Človek sa tu cíti akosi voľnejšie a slobodnejšie ako na severe. Skvela kuchyňa a ovocie za facku. Kúpanie, túlanie a poznávanie. Budeme žiť a cestovať spolu s domorodcami, iba tak získame naozaj silné zážitky. Menej komfortu no o to viac zážitkov. Nízkorozpočtové nezávislé cestovanie na mieru pre fajnšmekrov. Cestovanie so slovenským sprievodcom pre všetkýchv malej skupine 4 – 7 osôb

.

Pred päť a viac miliónovými metropolami v modernom háve ako Chennai alebo Bangalore dáme prednosť nepokazenému vidieku. Pri presunoch na dlhšiu vzdialenosť využijeme nočné ,,sleeper,, autobusy a pohodlné ležadlové vozne rýchlikov 2.triedy s miestenkou, čo bude zážitok sám o sebe.

 

 

 


Program:

1. – 8. deň: Preletíme z Európy na indický subkontinent, do krajiny, kde sa začne naše bezstarostné túlanie. Našu cestu zahájime na hippies plážach v Goa. Vypijeme pár čerstvých kokosov, ochutnáme ,,lobstera,, a iné morské potvory a zrelaxujeme na božských plážach v najjužnejšej ešte najpôvodnejšej časti Goa v Palolem.

Oddýchnutí a nabitý energiou zamierime k prvej pamiatke UNESCO. Mesto a krajiny ako z inej planéty, indický div sveta Hampi - Vijayanger v štáte Karnátaka. Mesto Víťazstva – hlavné mesto poslednej veľkej hinduistickej ríše. Toto bývalé centrum prosperujúceho juhoindického kráľovstva zo 14. až 16.storočia si Vás zaručene podmaní. Túlanie a prechádzky po nadpozemsky krásnej a romantickej krajine. Top highlight Indie. Kráľove váhy, ruiny mostu cez rieku Tungabhadra, chrámy Lotus Mahal, Vitthalov a Virupakšov chrám s presláveným vozom vytesaným z kameňa, ktorý má funkčné točiace sa kolesá. Objednáme si prvé tradičné juhoindické thali.

Pokračujeme nočným ležadlovým autobusom k najvyššiemu stojacemu monolitu Budhu na svete do dedinky Shravanabelagola. Uctievané pútnické miesto džinistov s pokojamilovnou, meditatívnou atmosférou. V súťaži ,,Seven Wonders of India,, sa umiestnilo na prvom mieste. Len tak pre zaujímavosť na druhom mieste skončil Zlatý chrám v Amritsare a Taj Mahal – synonymum Indie obsadil až tretie miesto nasledovaný nám už dobre známym Hampi. Všetky tieto lokality máme v ponuke našej CK. Nenáročné ale úžasné prechádzky po okolitých kopcoch – skrytý vrchol celej našej cesty. Najprv však, hneď po ubytovaní absolvujeme výlet do budhistického chrámu v Bylakuppe.

Zážitok na cely život…raj na zemi postavený na základoch vyklčovaného lesa len pred 50 rokmi. Tibetskí exulanti v záujme zachovania svojej menšiny a kultúry sa po úteku z Tibetu rozdelili na dve skupiny. Jedna žije v Dharamsale v indických Himalájach a druha v Karnátake vzdialená na stovky kilometrov od čínskeho nebezpečenstva. Dnes tu žije 15.000 Tibeťanov a ich potomkov.

 
Ďalší deň si pozrieme úchvatné absolútne neprekonateľné Hoyšalské reliefy v Belure a Halebide. Keďže stoja mimo obvyklých turistických trás sú prakticky neznáme a dokonca sa tu neplatí ani vstupné. Spolu s Shravanabelagolou sú navrhované ako miesta svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Náš prvý nočný ležadlový vlak . Cestovanie, život a rozhovory s domorodcami – korenie putovania. Opúšťame Karnátaku a mierime na juh do mesta prezývaneho ,, brána Kéraly,, alebo aj ,, Nevesta arabského mora,, do Kochi alias Cochinu.

9. – 13. deň: Cochin a Fort Cochin s burzou korenia s čínskymi rybárskymi sieťami, holandskými portugalskými pamiatkami a židovskou štvrťou. Strávime noc v príjemnom rodinnom penzióne s klimatizáciou v centre starej štvrti Fort Cochinu len na skok od čínskych rybárskych sieti. Naobedujeme sa v najlepšej lokálnej reštaurácii a spravíme si poldňový okruh s rikšou po pamätihodnostiach ale uvidíme napr. aj ručnú práčovňu.

Samozrejme sa zastavíme aj v miestnych kresťanských chrámoch ktoré patria medzi najstaršie v celej v Indii. Hneď v prvý podvečer nás čaká preslávené vystúpenie Kathakali - tradičné tanečno – dramatické stvárnenie indických eposov. Herci sa pred vystúpením dlhé hodiny vzájomne líčia, záporný hrdina ma nafarbené dokonca očné beľmo na červeno. Vo Fort Cochine podnikneme dva celodenné výlety.

Výlet loďkou po Backwaters – čarovných vodných kanáloch. Fascinujúci a neopakovateľný ekosystém. Obývaná, kokosmi zalesnená spleť kanálov, riek zálivov a jazier, kde sa sladká voda mieša s morskou o celkovej ploche viac ako 250 km2. Tradičný obed podávaný na banánovom liste. Druha časť výletu bude patriť kúpaniu na jednej z najkrajších pláží Keraly.

Druhý výlet spojený s ľahkým trekkingom, kúpaním v rieke a návštevou neďalekého ,,Elephant training centra,, v Kodanade. Nasledujúci deň ráno už smerujeme do pohoria Západný Ghat a horského mestečka – Kumily. Sme v nadmorskej výške 2200 m.n.m. Čaká nás zaujímavé prekvapenie – návšteva miestnej koreninovej plantáže. Tu vypestované produkty sa ponúkajú zároveň aj na predaj. Možnosť podvečernej návštevy predstavenia indického akrobatického bojového umenia Kalaripayat.

Nasledujúci deň strávime individuálne v divočine, každý podľa svojho výberu. NP Periyar Wildlife Sanctuary and Tiger reserve to sú divé slony, jelene, opice a veľmi zriedkavo aj tigre. Vyberiete si individuálny ,, jungle walk,, alebo sledovanie zvierat spojené s plavbou po jazere?

14. – 17. deň: Kerala versus Tamilnádu. Opúšťame jeden z najbohatších a najvyspelejších štátov Indie a očakáva nás jeden z najchudobnejších. Ocitáme sa v štáte Tamilnádu a sme ihneď centrom pozornosti. Tu a práve teraz sme najväčší ,,exoti,, pre miestnych práve my. Zem Tamilov je štát s pôvodným tmavým – drávidskym obyvateľstvom tvoriace asi štvrtinu všetkých obyvateľov Indie. Tu objavíme srdce južnej Indie. Nasleduje mesto – legenda, ktoré si Vás navždy získa… Neuveriteľný, nepochopiteľný, nadpozemsky, snový Madurai, pútnici, žobráci, farebný bazár. Prehliadka chrámu Meenakshi Temple s miestnym sprievodcom, fotografovanie nádherných čerstvo namaľovaných gópur – stupňovitých chrámových veží. Svojou výškou až 50 metrov dominujú celému okoliu. Lúčime sa s Madurai obedom v lokálnej reštaurácii ,,ekologicky,, servírovanom na banánovom liste. 

Nasleduje mesto Rameshwaram na ostrove Pamban. Mesto prezývané aj ,,Váranási juhu,, s uctievaným najživším juhoindickým chrámom Ramanathswamy ktorý má 22 studní s posvätnou vodou o ktorej veriaci nepochybujú že má liečebné účinky. Zaujímavosťou je všetky pramene majú rozdielnu teplotu, chemické zloženie a dokonca aj chuť. Pohoda a vrchol našej cesty v rybárskej dedinke Danushkodi, tu nekončí len asfaltka, tu končia všetky indické cesty. Sme len deväť stupňov nad rovníkom a 3O km od Srí Lanky. Ešte pred 5OO rokmi sa odtiaľto dalo – úzkou šijou zvanou Adamov most prejsť pešo na Cejlón dnešnú Srí Lanku.

Tiruchchirapalli alias Trichy a neďaleký Srirangam s najrozsiahlejším funkčným náboženským komplexom na svete. Odlet 17.deň skoro ráno z Chennai. Prílet do Európy napoludnie.


Cena zahrňuje medzinárodnú letenku vrátane letiskových poplatkov do max výšky 650 EUR, kompletnú spoločnú miestnu dopravu, ubytovanie v hoteloch turistickej triedy s WC a sprchou, ubytovanie v dvojmiestnych ,,basic,, chatkách v Goa s WC a sprchou, služby slovenského sprievodcu, miestni sprievodcovia, vybavenie indických víz.

V cene nie je zahrnutá miestny prelet z Bombaj do Goa (letenka 90 EUR), strava (cca 3 – 5 EUR/deň), vstupy do pamiatok (spolu cca 20 euro), poistenie, poplatok ambasáde za indické víza (53 EUR), 1x výlet v Bylakkupe za (15 euro/osobu).

Termín: 29.12.2014 – 14.01.2015
Cena : 1390 EUR