Irán – tajomná a krásna Perzia 14 dní | ponuka iránskej CK Haman Seir 1.6. – 14.6. 2015 |

01.02.2014 10:47

Irán – tajomná a krásna Perzia


14 dní | 1.6. – 14.6. 2014

IRÁN – nádherné parky, najfarebnejšie mešity a tradičné čajovne. Najkrajšie námestie sveta - Imamovo námestie má prívlastok polovica sveta alias Naghsh-é Jahán, druhá polovica je vraj v raji. Krajina, kde búrajú domy, aby rozšírili parky, krajina skvelých, pohostinných a vzdelaných ľudí. Prekvapujúco kultivovaná krajina s čistotou ktorú im môžeme iba závidieť. Jedna z najbezpečnejších krajín sveta. Cesta na celý život. Nízkorozpočtové nezávislé cestovanie so sprievodcom, fotocesty pre všetkých v malej skupine 6 – 8 osôb.

Cesta je cieľ a najlepšie veci sú zadarmo. Ochutnáme kebaby, fesenjan, doogh, badenjan, abgusht, khorest – za tie si zaplatíme, ale budú stáť za to. Odpovedajúce oblečenie pre obe pohlavia je nutné rešpektovať. Nijako vás to nebude obmedzovať, a prejavíte tým domorodcom rešpekt.

Program:

1. – 2. deň: Letecky Viedeň – Teherán. Moderné a hektické 14 miliónové mesto ale aj tu si prídeme na svoje. Najväčším miestnym ,,klenotom,, je National Jewellery museum. Záľaha drahokamov vás ohúri. Páví trón s 26 733 drahokamami, 34 kg glóbus zo zlata vykladaný rubínmi (pevnina) a smaragdami (moria). Korunovačné klenoty z roku 1797 používané zvrhnutým šachom a jeho manželkou, najväčší ružový diamant sveta.
Pár hodín strávených mimo rušnej metropoly nám tak isto príde vhod. Super prekvapenie – navštívime komplex hrobky ajatolláha Chomejního. Návštevníci tvoria pestrý mix národností zo všetkých oblastí krajiny. Viete že Peržania tvoria len asi polovicu obyvateľstva Iránu? Po krátkom oddychu zamierime nočným ležadlovým vlakom do púštneho mesta Yazd s neobyčajnou atmosférou.


3. – 5. deň: Yazd – Typické ventilačné veže, noblesné čajovne stratené v bazáre, tradičný chlieb naan – vo veľkosti 1×1 metra a taktiež najvyššie minarety v Iráne. Centrum najstaršieho monoteistického náboženstva sveta a ich mohyly – zoroastriánske veže mlčania. Nocľah v nádhernom tradičnom hoteli plnom zelene s átriom a vodnou nádržou v srdci starej štvrte. Jednoducho raj pre priaznivcov fotografovania. Záhrady Dowlatabad s najvyššími funkčnými ventilačnými vežami – badgirmi na svete. Tajomný bojový šport Zurkaneh. Toto všetko si nemôžeme nechať. Navštívime zoroastriánsku dedinu Cham s vežami mlčania, ešte nedotknutú turistickým ruchom a 3500 rokov starú dedinu Kanaragh s jedným z najstarších akvaduktov sveta a jedinečným trasúcim sa minaretom. Neprekonateľné scenérie naokolo – krátka príjemná prechádzka s lokálnym sprievodcom. Nenecháme si ujsť ani zoroastriánsku pútnickú svätyňu Chak-Chak umiestnenú vysoko v horách. Presuny prenajatým klimatizovaným mikrobusom so šoférom, ktorý budeme mat k dispozícií takmer do záveru nášho putovania po čarovnej Perzii.


6. – 8. deň: Čarokrásna a divoká púšť Dashte Lut. Sme len 7 hodin jazdy od pakistanských hraníc. Krátka zastávka na čaj – karavanseray Zein-o-din a už je tu Iránske ,, Monument Valley ,, výnimočný prírodný úkaz – púšť Kaluts ktorý nemá v ponuke žiadna slovenská CK. Prechádzame najteplejším miestom na Zemi, kde bola nedávno pomocou satelitu nameraná teplota 70,7 stupňov Celzia.

Mahán – perzský architektonický klenot. Nádherná mešita s hrobkou sufistického svätca Shaha Nur-ed-Dina Nematollaha Valiho . Nádherné výhľady zo strechy mešity a z minaretov. Terasovite záhrady Shahzadeh s panorámou štvortisícových vrcholov. Jedno z najkrajších a najpoetickejších miest Iránu. Majestátna hlinená pevnosť Arg-e-Rayen obývaná ešte pred 150 rokmi založená v Sasánovskej ére. Ponuka nám predstavu o tom ako vyzeral neďaleký bájny Arg-e-Bam zničený zemetrasením v roku 2003 aj keď v menšom merítku. Presun mikrobusom z Mahánu do Shirazu cez pohorie Zagros. Fascinujúca horská krajina a fotogenické soľné jazerá pozdĺž našej trasy. Shiraz - mesto vinnej révy, ruží, slávikov a datlí. Tu sa hovorí tou najkrajšou perzštinou a podľa domácich tu žijú tie najkrajšie ženy. Úchvatné záhrady Bagh-e-Eram a Narajestan. Životom kypiace mešity Shah Cherag citadela Arg-e Karim Khan a jej okolie. Majestátne mauzóleá básnikov a nádherný bazár s tradičnou čajovňou.

Presun mikrobusom z Shirazu do Esfahanu cez Persepolis. Pamiatka UNESCO – pred 2500 rokmi hlavné mesto perzskej ríše, sieň 100 stĺpov, monumentálne schodisko s nádhernými vlysmi zobrazujúcimi porobené národy prinášajúce panovníkovi dary. Miesto, kde sa tak neslávne zapísal do histórie Alexander Veľký. Majestátny Nagsh e Rostam – hrobky Darea I a II a Xerxa. Hrobka Kýra Velikého v Pasargádach. Práve odtiaľto pochádza výraz ,,paradise,,.

9. – 11. deň: Isfahán - jedno z najkrajších miest sveta s pokojnou atmosférou, kde sa dá pešo pohodlne dostať takmer všade. Imamovo námestie – pamiatka UNESCO, Ali Qapu palác, mešita Šejk Lotfollah a Imamova mešita. Pri čaji, vodnej fajke a cukrovinkách sa ním budeme kochať dlhé hodiny. Niekdajšie ihrisko na pólo. Dáme si skvelú zmrzlinu, doslova posedíme, poležíme v miestnej luxusnej reštaurácii. To všetko za skvelé ceny blížiace sa nule. Bazár s výhodným nákupom kobercov. Prajete si turkménsky vzor alebo Kašán? Paláce Hasht Behesht a Chehel Sotun. Historické oblúkovité mosty so zabudovanými čajovňami. Zóny oddychu pri rieke, nádherné niekoľko kilometrové parky a nikdy nekončiace pikniky miestnych obyvateľov. My tu zrelaxujeme tiež. Pozvanie na čaj sa neodmieta. Ľudia z celej krajiny tu kempujú celé týždne. Arménska katedrála Vank. Zistime prečo má každý Iránec ,,svojho,, Arména. Láka Vás návšteva v miestnej rodine?

12. – 13. deň: Cesta na letisko do Teheránu so zastávkou v tradičnej dedinke postavenej z červenej hliny – v Abyaneh. Čarovné mesto Kašán - nádherné kupecké domy a tradičná perzská záhrada v neďalekom Fine. Zvyšky osídlenia a Zikkuratu v archeologickej lokalite Tepeh Sialk. Jeho počiatky siahajú neuveriteľných 5500-6000 rokov pred náš letopočet. Záverečný obed v záhradnej reštaurácii s kanálmi s tečúcou vodou. Uvidíme ako sa destiluje ružová voda. Plný zážitkov, nadšenia, rešpektu a obdivu absolvujeme skorý ranný let s návratom do Viedne 13.deň zájazdu.


V cene je zahrnutá letenka Viedeň – Teherán vrátane komplet. poplatkov, VNUTROIRANSKY PRELET, kompletná doprava v Iráne, taxi a miestne linkové autobusy (Volvo, Mercedes, Scania), ubytovanie v jednoduchých cestovateľských hoteloch, slovenský sprievodca ktorý túto krajinu pravidelne navštevuje už 12 rokov, plány miest, poplatok iránskej agentúre za vybavenie víz.

V cene nie je zahrnutá doprava na/z letiska Viedeň, strava (cca 4 – 7 EUR/deň), vstupy (cca 70 EUR), cestovné poistenie.

 

Cena: 1.340 euro.....platba iranskej CK po prilete do Teheranu  v hotovosti