Centrálna ázia

02.03.2015 14:40

p6070400

 

Hodvábnou cestou po Strednej Ázii – Istanbul, Turkmenistan, Uzbekistan

Ázia – to je putovanie časom. Romantický a fascinujúci svet vo všetkých smeroch. Obrazy na pokraji sna a skutočnosti. Cestovanie v stopách karaván tiahnucich po Hodvábnej ceste, nezabudnuteľná pohoda, tradicionalita, rozmanitosť, farebnosť a pohostinnosť. Úchvatný mix národov a národností, nefalšovaná, pôvodná exotika a ,,mekka,, tradičnej architektúry. Stredná Ázia ponúka všetko, čo si návštevník Ázie môže priať a splní všetko,        čo od nej očakávate. Stačí vysloviť mená troch miest….KhivaBuchara a Samarkand. Križovatka histórie, kultúr a obchodu. Práve tadiaľto prechádzala magická Hodvábna Cesta – v histórii ľudstva azda najdôležitejšia obchodná trasa. Viedla z Číny do Istanbulu na trase dlhej skoro 6500 km. Karavány neprivážali iba hodváb, porcelán, korenie, čaj, drahocenné látky a zlato ale predovšetkým tadiaľto putovali nové impulzy, poznatky, ideály rovnako ako aj odlišná kultúra a nové náboženstvá. Ako dobrý dôkaz pre toto tvrdenie slúži rozmach a šírenie budhizmu.Žijeme a cestujeme ako ,,backpackeri,, spolu s domorodcami, vďaka čomu získame silné a autentické zážitky. Cestovanie pre fajnšmekrov so slovenským sprievodcom v skupine maximálne 4-6 osôb. Niekedy aj ten najlacnejší spôsob môže byť ten najlepší. Cesta je cieľ.

Program:

1. deň: Letecký presun Viedeň – Istanbul. Brána Ázie a Perla Orientu. Mesto v ktorom končila jedna z vetiev bájnej HC , ktorá začínala v čínskom meste Chang’an (dnešný Xi’an). Jedno z posledných romantických veľkomiest, ktoré ešte aj dnes oplýva orientálnym šarmom. Plavba trajektom do európskej časti mesta. Nočný život a prvé špeciality neprekonateľnej tureckej kuchyne. Nocľah v lacnom cestovateľskom hoteli blízko historického centra a neďaleko železničnej stanice Sirkeci. Konečná Orient Expresu preslávená spisovateľkou Agathou Christie.

2. deň: Vyskúšame si plavbu po Bosporskej úžine? Prehliadka mesta rozprestierajúceho sa na dvoch kontinentoch. Modrá mešitaHippodromHagia Sofia, palác Topkapi s háremom, Veľký bazárEgyptský bazár a životom kypiaci Galatský most ponad zátokuZlatý roh. A k tomu nočný let do neznáma, do tajomstvom obostretého Ašchabadu.

3. deň: Prílet skoro ráno do Ašchabadu, po krátkom oddychu plný nedočkavosti vyrážame do centra hlavného mesta. Nazývajú ho aj ,,Biele mramorové mesto,, alebo ,,Dubaj strednej Ázie,,. Monumentálne paláce a budovy, ktoré vznikli za vlády prezidenta Nijazova. Tipujte si v ktorej krajine je zákaz nosenia dlhých vlasov, zlatých zubov, zákaz baletu a spevu z playbacku a kde dokonca došlo k zrušeniu vyplácania starobných dôchodkov, zatvorenie knižníc a nemocníc?
Neprehliadnuteľné zlaté sochy Turkmenbšiho v nadživotnej veľkosti. Najfarebnejší stredoázijský bazár – Tolkučka. Jedinečná atmosféra s ponukou tradičného oblečenia –Khalat a baraníc z ovčej vlny – Telpek. Možnosť výletu do 11 km vzdialeného rodiska Turkmenbašiho a jeho mauzóleom. Najväčšia mešita v strednej Ázii s 91 m vysokými minaretmi à la Versace.

4. – 5. deň: Náročný no nezabudnuteľný presun mikrobusom na sever krajiny. Čo aspoň trochu nebolí na to sa rýchlo zabúda …Cestou navštívime ,,Bránu do pekla,,. KráterDarvaza s plynom neprestajne horiacim už od roku 1971. Vrchovate si vychutnáme toto unikátne ohňové divadlo, ktorého atmosféra vyniká predovšetkým v noci. Smerujeme k najsevernejšiemu výbežku krajiny. KonyaUrgench, bývalé hlavného mesto Chórezemskej ríše.

6. deň: Presun taxíkom na uzbeckú hranicu. Cestujeme systémom ,,Overland,, teda tak, ako sa na cestovateľov patrí. Čaká nás pre niekoho možno neobvyklý a zároveň trochu dobrodružný prechod cez hranice po vlastných. Víta nás krajina bavlny, oáz a najlepších melónov na svete. Mierime do hlavného mesta Karakalpackej autonómnej republiky doNukusu.

7. deň: Celodenná prehliadka púštnych hradov v piesku. Niektoré z nich majú aj 2000 ročnú históriu. My navštívime tie najznámejšie z nich: Kyr Kyz QalaAyaz QalaToprak Qala aKyzyl Qala. Večer cez mesto Urgench pokračujeme k prvému naozajstnému top vrcholu našej cesty do neďalekej Khivy.

8.- 9. deň: Púštna oáza Khiva sa nachádza pri delte bájnej rieky Oxus dnes Amudarja už navždy spojenej s menom Alexandra Veľkého. Nehynúci symbol Hodvábnej cesty – Khiva. Symbol vyčerpávajúcej a strastiplnej cesty obchodných karaván putujúcich nehostinnou krajinou zaplavenou divokými kmeňmi. Symbol barbarskej krutosti a krvi. Mesto ktorého bohatstvo nevyrástlo na obchode s hodvábom, ale na preslávenom trhu s otrokmi. Okamih v ktorom zahliadnete prvý záblesk historického centra – Itchan Qala, to je krok do iného sveta a inej doby.  Nie nadarmo nesie Khiva priliehavú prezývku ,,Mesto múzeum.,,

10. – 11. deň: Náš program graduje. Odchádzame autobusom (8 hod.) do mesta Legendy.Buchara – so svojimi dodnes zachovanými hlinenými domami a krytými bazármi pôsobí naozaj rozprávkovo. Kultúrne a religiózne centrum Strednej Ázie. Mohutná pevnosť Ark. Námestie Labi hauz – miesto stretnutí a oddychu. Úchvatné mauzóleum Ismail Samani a komplex Po-i-Kalyan. Uctievaná náboženská škola Mir-e Arab. Buchara je často miestnymi označovaná za drahokam v púšti. Sme vo finále, Vaše fotoaparáty dnes dostanú poriadne zabrať… Čo viac si ešte priať? Je možné vidieť ešte nádhernejšie a úchvatnejšie stredoázijské mesto ako je toto? Na druhý deň si vychutnáme púštne dobrodružstvo vNurate . Čaka na nás nocľah v nomádskej jurte neďaleko blankytného jazera Aydar. Jazda na ťavách, tradičná večera, ohne a piesne nomádov.

12.-13. deň: Vrchol našej cesty. Víta nás romantický Samarkand. Doslova synonymum Hodvábnej cesty a bezkonkurenčne najslávnejšie mesto na jej trase. Mesto s čarom, ktoré pohltí každého. Nebudete sa môcť ubrániť a odtrhnúť oči od nádhery kupol. Samotný Alexander Veľký o ňom prehlásil keď ho dobyl, že je krajšie ako si ho kedy predstavoval. Pamiatky vskutku ako sen, božský RegistanGur-e-amir, mešita Bibi-Khanym a azúrováShah-i-Zinda a mnohé ďalšie. Čaka nás nočná cesta v lehátkovom vlaku do 300 km vzdialeného hlavného mesta krajiny.

14. deň: Moderné, živé pulzujúce centrum krajiny – Taškent s 2,4 miliónmi obyvateľov. Prijemné mesto plné parkov a zelene, úchvatné svojou kozmopolitnou atmosférou. Nemôžeme vynechať staré mesto s tradičným bazárom Chorsu a mešitou Telyashayakh(Khast Imam Mosque). Posledné nákupy a zaslúžený oddych. Nadšení a s nošou zážitkov, suvenírov a snáď aj s pokojom v duši opúšťame Strednú Áziu. Toto nám už nikto nemôže zobrať …

15. deň: Nočný odlet s prestupom a ranným príletom do Viedne.

V cene je zahrnutá: medzinárodná letenka vrátane všetkých letiskových poplatkov, kompletná spoločná miestna doprava, ubytovanie v turistických hoteloch, hosteloch a B&B turistickej triedy, sprievodca, plány miest a info materiály. Kompletné vybavenie víz a 8 x raňajky.

V cene nie je zahrnuté: Individuálne cestovné poistenie a strava (cca 3 – 6 euro/deň), individuálny výlet vrátane nocľahu v jurte a večere v Nurate (od 40 euro), všetky vstupy do pamiatok (spolu cca 40 euro), kompletné vízové poplatky (spolu 145 euro).

Termín: 27.08.2014 – 10.09.2014

  • Cena: 1.690 EUR